Pravilno kombinovanje boja

pravilno-kombinovanje-boja

Pravilno kombinovanje boja tiče se uklapanja svih delova garderobe u boji, teksturi i stilu. Nešto više o bojama bilo je reči u prethodnom tekstu, a sada se nadovezujemo i bojama dodajemo savete o pravilnom odabiru materijala.

Najpre treba sprovesti kratku analizu:

–           Odredite kojoj građi tela pripadate

–           Istražite koje boje se najbolje slažu uz boju vaše kose, očiju u kože. Muškarci imaju tu sreću da im klasične poslovne boje poput teget i sive odlično stoje.

–           Pazite na kombinovanje boja

–           Upoznajte se sa osnovama: koji dezeni vizuelno izdužuju, šta se sa čim kombinuje, šta izbegavati i slično.

Usklađivanje garderobe:

Formula o kojoj treba da mislite i elemente koje bi trebalo ukombinovati su:

–           Dezen

–           Boja

–           Tekstura tkanine

–           Težina tkanine

Ova četiri elementa značajno mogu promeniti izgled. Boje su najćešće te po kojima ćete biti zapamćeni. Mogu učiniti da izgledate savršeno, neprimećeno i šalju poruke po kojima će vas ostali ljudi, naročito žene, zapamtiti. Vi ste sami kreatori svog stila i uklapajući različite komade garderobe šaljete sliku o sebi svima oko vas. Krenućemo od prvog elementa sa spiska a to je:

Dezen:

Previše različitih dezena i eto promašaja. Ljudima najduže u sećanju ostaju čiste tkanine bez šara i a jedan od razloga za to je i činjenica da muškarac uvek najelegantnije izgleda kada nosi odelo bez naročitog dezena, odelo jakih kontrasta koje se uglavnom sastoji od samo dve boje, najčešće crne i bele. Jedno od glavnih pravila glasi „dva puta čisto, jednom šara“ i znači da ukoliko kao primer navedemo kombinaciju sakoa, košulje i kravate, dva od navedenih predmeta treba da su jednostavna, bez dezena koji privlači pažnju, a treći komad može biti posebno dizajniran.Ukoliko na primer nosite košulju i sako bez dezena ne bi trebalo da i kravata bude ista. Isto pravilo se primenjuje i kada je košulja na primer na pruge – sako i kravata trebalo bi da budu bez šara. Ovo je naročito dobar savet za početnike, koji tek „grade“ svoj garderober, dok će iskusniji kupci i poznavaoci muške mode eksperimentisati sa različitim dezenima.

Osnove kombinovanja različitih dezena zahtevaju obraćanje pažnje na sledeće elemente:

  • Veličinu šare
  • Vrstu šare ( pruge, tufne, geometrijske šare,…)
  • Boju
  • Intenzitet

Dve ili više dezena mogu se kombinovati ali je potrebno da se boje na svakom slažu i da veličina i tip šare nisu isti. Primer: uz kariranu košulju ide kravata sa sitnom šarom, a jake i upadljive dezene treba kombinovati sa suptilnijim. Različite šare na odelu praktično se posmatraju kao čista tkanina jer je potrebno prilično se približiti kako bi se dezen primetio.

Pruge preko pruga? Da, dozvoljene su ali samo ako su pruge na kravati i na košulji različite debljine i razmaka.

Tekstura:

Gruba ili premekana tkanina drugačije se kombinuju. Meke tkanine slažu se sa tamnim bojama, odaju utisak snage i autoritea, ali treba biti na oprezu kako ne biste izgledali hladno i odbojno. Grublje teksture najbolje se slažu sa blagim, pastelnim bojama koje šalju prijateljsku poruku. Svilene kravate su elegantnije od vunenih, kao i odela od mekog materijala u poređenju sa tvidom. I kontrast (meko i grublje) i balans(meko i meko ili grublje i grublje) su dozvoljeni sve dok postoji balans.

Težina:

Tradicionalno teži materijali su koža, somot  i saten i nose se tokom jesenje i zimske sezone dok se laganiji materijali poput lana nose leti i na proleće.

Teži materijali su i deblji pa su u pitanju najčešće komadi poput džemper, odela od tvida, dok su letnji materijali laganiji i vizuelno sužavaju figuru.

I težina i tekstura tkanine igraju veliku ulogu u sezonskom oblačenju. Budite obazrivi i nosite materijale pogodne za odgovarajući sezonu. Zimski pleteni džemper se prosto ne može slagati sa lanenim pantalonama.

Boja:

Svako od nas ima spektar boja i nijansi koje su mu najdraže i u kojima se oseća najudobnije. Frank Sinatra govorio je da je narandžasta najveselija boja, Van Gog da je žuta sposobna da očara i Boga, a evo šta psiholozi kažu šta to boje govore o našem karakteru i kakvu poruku šalju:

CRVENA – dominacija, moć, snaga, seksualna energija, odlučnost, strast, upornost, uzbuđenje

ŽUTA –  oprez, nervoza, samopouzdanje, optimizam, entuzijazam, komunikativnost

ROZE – smirenost, druželjubivost, saosećajnost, ženstvenost

ZELENA – opuštenost, razvitak, novac, vitalnost, harmonija, efikasnost, napredak

TIRKIZNA – kreativnost, inovativnost, mladost

SVETLO PLAVA – mir, iskrenost

PLAVA – znanje, ljubav, autoritet, ozbiljnost, odgovornost, socijalni status, intuicija, sreća, odanost

CRNA – elegancija, ponos, prefinjenost, zavodljivost, misterioznost

SIVA – efikasnost, samopouzdanje, inteligencija

BELA – čistoća, plodnost, napredak, čednost

LAVANDA – fantazija, romantika

LJUBIČASTA – vizija, luksuz, ponos, poštovanje, moć, duhovnost

BRAON – ležernost, prirodnost, opuštenost