Rukav košulje - koja je odgovarajuća dužina?

manzetna-1

Kad se radi o klasičnom načinu odevanja, da biste postigli prijatan izgled, treba voditi računa o svakom detalju uključujući i rukav košulje. Kad govorimo o dužini rukava, tu postoje različita i kontradiktorna pravila. Bilo kako bilo, pre svega da biste odredili tačnu dužinu rukava košulje,  treba imati u vidu i sako i dužinu rukava sakoa, jer efekat treba da bude dopadljiv i proporcionalan.

manzetna 2

 

Koja je idealna dužina rukava košulje?

Da li ste obučeni elegantno zavisi od toga da li ste ispoštovali određene mere ali – mišljenja su različita, pa recimo pravilo o dužini manžetne varira u zavisnosti od mode u datom trenutku, od modela košulje i krojačke tradicije u određenoj zemlji. Sugestije kažu da kada obučete košulju i sako, trebalo bi da se vidi od 0.5 cm do 2 cm manžetne košulje ispod sakoa. Anglosaksonsko pravilo, pak kaže da rukav sakoa treba u potpunosti da pokrije rukav košulje. Imajmo na umu da rukav košulje pokriva  zglob, dodiruje šaku i na taj način ‘viri’ iz sakoa 1 cm. U svakom slučaju, bolje je da rukav, pa samim tim i manžetna prelazi koji milimetar nego da rukav bude prekratak.

rukav-košulje

Idealna dužina manžetne bi bila ona kada  je rukav košulje duži oko 1 cm od rukava sakoa. Manžetna treba definitivno da prekriva sat, ukoliko ga nosite, ali nikako ne treba previše da prekriva šake.

Veliku pažnju obratite i na dužinu rukava sakoa – nikako previše kratko i nikako previše dugačko – da ne biste izgledali kao da ste pozajmili odelo od mlađeg ili starijeg brata i završili u potpuno pogrešnoj veličini. 🙂