Ruska kragna i muške košulje

ruska-kragna

Specifična ruska kragna, kao što već možda i znate, u nekim kulturama se naziva još i koreanska kragna. Karakteristična je po prepoznatljivoj kragni, koja pre svega nosi savremenu interpretaciju istočnih zemalja. Često su je nosili i imperatori antičke Kine. U suštini, to je obično kragna visine od 2cm do 5cm i podrazumeva se da neće biti previjena.

Ruska kragna se u manjoj ili većoj meri može već decenijama primetiti i na modnim pistama, a u poslednjih nekoliko godina se ponovo vratila na velika vrata. Postoji mnogo razloga zbog kojih je ruska kragna popularna, a u nastavku teksta upoznajemo vas sa njenim istorijatom i predlažemo ideje stilizovanja sa istom.

Istorija ruske kragne i košulja sa ruskom kragnom

Danas ova kragna, koja zadržava svoje istočnjačko poreklo, karakteristično za Kinu, ali i Nepal, Bangladeš, Indiju i naravno Rusiju, nosi se u prilikama koje mogu imati notu etničke, neformalne ali uvek prefinjene atmosfere. Odgovaraju svakom kontekstu gde se očekuje originalna kombinacija koja nije previše vezana za trenutne tendencije.

Zanimljivo je to da je košulja sa ruskom kragnom deo ruske tradicionalne nošnje za seljake, koju su nosili svi uzrasti i polovi – muškarci, žene i deca. Nosili su je u posebnim prilikama, svetkovinama ali i u svakodnodnevnim prilikama. Na zapadu je počela da se popularizuje i nosi krajem 19. i početkom 20. veka.

Ovakva kragna je zahvalna za sve one koji ne žele da nose kravate jer zahvaljujući svojoj specifičnosti, isključuje bilo kakvu kombinaciju sa kravatom. Zato jeste pogodna za sve one prilike koje nisu izričito formalne, ili za sve one koji bi želeli da dodaju lični pečat odevnom stilu, tako što će recimo nositi košulju sa ruskom kragnom uz klasično odelo.

Što se tiče materijala koji dolaze u obzir, ona se može naći najčešće u beloj boji i to od svile, pamuka, lana, sve u svemu, obično je od laganih materijala. Sve neutralne boje dolaze u obzir, a za one najhrabrije, može doći u obzir i neka življa boja ili print.

Zbog čega baš ruska kragna i košulje sa ruskom kragnom?

Kao što smo pomenuli ruska kragna može biti izrađena od različitih materijala, a verovatno zbog istorije nošenja u toplim predelima, u muška lanena košulja sa ruskom kragnom je vrlo popularan odabir među muškarcima, naročito mlađim generacijama.

Verovatno zato što ruska kragna ne zahteva uklapanje sa kravatom, leptir mašnom ili drugim formalnijim aksesoarima, zadobija toliko poverenje među mladim muškarcima. Idealna je za opušteno kombinovanje sa odelima od laganijih materijala, te svečanije prilike, ali i svakodnevno nošenje uz bermude i patike.

Ova košulja dolazi u raznim pojama i sa različitim printovima, zbog čega je vrlo lako nosiva i uklopiva sa različitim stilovima. Idealna je za razbijanje monotonije poslovnog stila, u poslovnom okruženju, a može se odlično uklopiti i u business casual dress code.

Ukoliko do sada niste probali da nosite rusku kragnu, a želite da osvežite orman novim komadom vanvremenske lepote i estetike, ovo je savršena prilika da investirate u košulju sa ovakvim okovratnikom. Rusku kragnu vole i poznati, i često ćete videti poznate holivudske glumce koji su oličenje stila, kako je kombinuju u različitim prilikama.