Saveti za odabir i održavanje radne uniforme

odrzavanje-uniformi

Svakodnevna upotreba zahteva često tretiranje i pranje pa je kvalitetan materijal, naročito košulje koja je najosetljiviji deo  radne uniforme, od velike važnosti.

Roberto Baressi košulje su krojene od najfinijih materijala – pamuka, lana i kombinacije drugih materijala i pamuka, koji svi garantuju udobnost i lako održavanje. Oni dozvoljavaju koži da „diše“ tokom celog dana i omogućavaju lak pokret dok ste na radnom mestu.

Na životni vek uniforme i njenu dugotrajnost utiču brojni faktori. Ono što bi trebalo imati na umu su odgovori na sledeća pitanja:

  • Koliko često se uniforma/košulja pere?
  • Kvalitet vode – kamenac i povećan salinitet vode utiču na izbeljivanje tkanine
  • Deterženti i omekšivači – čak i deterdženti sa oznakama poput „postojana boja i posle x pranja“ i slični kojih ima dosta na tržištu, uništiće boju ukoliko tkaninu perete redovno i često.
  • Koliko dugo i često izlažete uniformu suncu?

 

odrzavanje-uniformePranje i peglanje radne uniforme

Kada znate odgovore na ova pitanja, znaćete i šta možete da očekujete od proizvoda, ali i kako da se potrudite da vam traje što duže. Jedan od najboljih saveta je da uvek čitate deklaraciju i tako saznate koji je najbolji način pranja i održavanja materijala. Neki materijali nisu pogodni za mašinsko sušenje, a uniforme i košulje često imaju vez ili print koji predstavlja logo firme pa se moraju peglati na poseban način.

Ukoliko košulja (ili bilo koji drugi deo uniforme) ima vez, pegla se sa unutrašnje strane; pegla treba da bude podešena na najmanju temperaturu. Ukoliko vez ima tragove poliestera, čitav vez se može istopiti ili uništiti ukoliko ga izlažemo previsokim temperaturama.

Print koji se mašinskim putem aplikuje na deo tkanine pegla se na isti način kao i vez, s tim što se može preko printa staviti parče tkanine i tako prepeglati, opet na najnižoj temperaturi. Setite se da tkanina sa printom (uglavnom) nije pogodna za mašinsko sušenje!

Sva ova pravila važe i za košulje i za druge delove uniforme, suknje i pantalone kao i sve popularnije  kecelje.

Kako da izaberem radnu uniformu?

Jedan od čestih odabira klijenata je jednostavna i prilagodljiva Oxford bela košulja iz naše ponude, koja je veoma nežna pa zahteva pažnju pri pranju. Veoma je praktična jer odgovara svakoj grani industrije i uklapa se veoma lako sa bilo kojim komadom garderobe. Podjednako je dobra za poslovne sastanke, u sklopu konobarske uniforme sa keceljom ili pantalonama, u uslužnoj prodavnici ili za pultom. Po potrebi celu odevnu kombinaciju može brzo transformisati iz elegantnog u „casual“ ton. Pored bele muške Oxford košulje, od popularnijih odabira tu je i crni model, sa dugmadima po želji kupca. Jednostavno i efektno za produktivan radni dan.

Teksas je sve popularniji u kombinaciji sa pastelnim ili živahnim tonovima, koje najčešće diktiraju boje brenda. Tip posla, prostor, vrsta proizvoda ili usluge koju nudite takođe veoma utiču na odabir – da li ćete težiti modernom, savremenom i opuštenom izgledu ili strogo profesionalnom, poslovnom outfitu.

Za poslove ugostiteljskog tipa, sve je popularniji čist „skandinavski look“ uz košulje pastelnih nijansi i kecelje sa džepovima. Postoji nekoliko načina na koji se može vezati kecelja pa se tako možete igrati i odabrati izgled koji najviše odgovara poslu kojim se bavite. Bitno je da razmišljate i o onima koji uniformu nose – ako biramo dobar kroj i materijal i ako se u uniformi osećaju prijatno, utičete pozitivno na njihovu energiju i na efektivnost njihovog rada. Ako ste u nedoumici koji stil da odaberete vodite se ponovo svojim osobljem; šta je ono što njihovoj dobi najviše pristaje i šta je to u čemu bi najradije proveli radni dan.