Šest vrsta cipela za muškarca sa stilom

mens-shoes-11
Cipele predstavljaju bitan element odevanja i ostavljaju jak vizuelni efekat. Utiču na celokupan izgled, a mogu postati i pravi kult naročito među stručnjacima.
Često se pored svima dobro poznate izreke da „odelo ne čini čoveka“ kaže i da nasuprot odelu, muška obuća govori sve o čoveku. Imajući to na umu muška obuća bi trebalo da bude jedna od glavnih investicija u garderoberu svakog muškarca, a kako bi investicija bila pametan i nepogrešiv izbor, odabiru vrste cipela treba prići sa posebnom pažnjom. Sa toliko modela i izbora koji se danas na tržištu nude, za odlazak na poslovni sastanak ili intervju za posao u iznošenim i oronulim cipelama koje nosite svakog dana, nema izgovora. Dajemo vam 5 predloga za dobar odabir muških cipela.
Najomiljeniji par cipela u muškoj garderobi jesu klasične crne, ili braon, uglavnom od kože, i uklapaju se sa ostalim aksesoarom, iako se danas sve više muškaraca opredeljuje za moderne boje i nijanse. Raznovrsnost je tolika da ostavlja prostor svima da odabir izvrše prema sopstvenom ukusu i stilu. Jedini savet jeste fokusirati se na klasičan dizajn i izbegavati cipele kockastih, oštrih ivica, koje ne odgovaraju prirodnoj liniji ljudskog stopala.
oxford cipele

Oxfordice

Najpogodniji model muških cipela koji se nosi uz klasična, formalna odela jeste klasičan jednostavan “Oxford” ili “Blucher” model, striktno crne boje. Oxford modeli cipela smatraju se najelegantnijim, najviše zbog svoje niske kožne pete. Idealne su za poslovne prilike, kombinovane uz odelo na tanke pruge, ali su takođe pogodne za posebne događaje i ceremonije, venčanja ili sahrane, uz klasično odelo i košulju sa stilizovanim dugmadima za manžetne. Isuviše su formalne da bi se kombinovale uz sportski sako, ali  braon verzija može biti uparena sa odelom od tvida, ili uz neformalan sako i džins. Lakovane cipele pogodne su za veoma formalna dešavanja i najbolje se slažu uz večernje odelo ili smoking.

Klasične brogerice

Brog model (Brogue shoes), sa karakterističnom dekorativnom perforacijom, mogu se naći u crnoj i braon varijanti, a napravljene su od boksa, kože ili meke uštavljene kože. Pogodne su za svakodnevno oblačenje i neformalne prilike pa ih je najpametnije kombinovati uz pantalone od teksasa i sako.
Brogerice, klasične i cipele za formalne, otmenije prilike veoma su podcenjene. Savetujemo vas da ovaj model muških cipela kupite u nijansama braon boje: boje kože, kestenjaste, čokoladno ili tamno braon. Cipele ove boje će se vrlo verovatno slagati odlično sa garderobom koju imate u ormanu. Ukoliko tražite odgovarajuće cipele za neku otmeniju priliku, možete ih nositi uz sivo ili mornarski plavo odelo, a ukoliko želite svakodnevni, ležerniji izgled, obujte ih uz taman ispran džins, obavezno slim fit kroja, uz sportski sako ili čak džemper sa kružnim okovratnikom. Preporuka za brend su svakako“ John Lobb“ ili „Oliver Sweeney“, i to sa opravdanim razlogom jer je model cipele koji potiče iz Škotske i Irske najpametnije kupiti kod britanskog proizvođača. Ovo je klasična vrsta muške cipele koju ćete imati prilike da nosite veoma često.
muske-cipele

Mokasine

Za svakodnevni a ipak šik izgled, izbor može pasti i na mokasine koje su istovremeno i neformalan i elegantan model cipela koji se može nositi svakoga dana. Mekši modeli, za neformalan a trendi izgled mogu se nositi čak i bez čarapa.
Brodarice (Boat shoes) se mogu nositi svaki dan, međutim zbog svog dizajna i prirode modela, zahtevaju pažljiv odabir garderobe; tanka košulja na pruge može biti ideja kako na najbolji način uklopiti ovaj model cipela i garderobu.
Naročito čvrste i izdržljive uglavnom se izrađuju od meke štavljene kože i nose uz bermude ili podvrnute pantalone bez čarapa. Pružaju notu otmenosti pa se mogu nositi uz pantalone i košulju od lana, ali i uz polo majicu i šorc. Postoje različiti modeli bez šnala i kopči,sa jednim ili više kaiševa ili kićankama. Greške u odabiru nema i sve se svodi na lični ukus i izbor. Brendovi kao što su „Sebago“, „Tod“ i „Scarosso“ nude sve od navedenih varijanti u svojim kolekcijama.
Kožne mokasine

Monk cipele bez pertlanja

Poznate monk cipele na kopčanje odlična su alternativa klasičnim Oxford modelima muških cipela i dobar izbor ukoliko vam je pertlanje dosadilo. U poslednje vreme postale su izuzetno popularne a mogu se naći modeli sa jednom ili dve kopče. Za siguran odabir tu su crni i braon modeli koji vas neće izneveriti u situacijama kada vam je potreban neutralan par cipela. Podjednako dobro se slažu uz džins i odela u zavisnosti od situacije. Preporučeni brendovi su: „Oliver Sweeney“, „Suit Supply“ i „Ask the Missus“.
Među muškim modelima, cipele bez pertlanja (Monkstrap), jedne su od najpraktičnijih modela. Umesto pertli imaju kopču koja je takođe presvučena mekom štavljenom kožom, a savet je da se nose uz uski model pantalona kako bi se sprečilo kačenje šnale za nogavice pantalona. Perfekcionisti uklapaju boju metala na kopči cipela sa šnalom na kaišu.
cipele-za-muskarce

Zimske čizme

Poluduboke čizme (Chukka and Ankle boots), pogodne su za poslovne prilike, najčešće braon nijansi. Pogodne su i za ruralniji “look”, nošene uz neformalnu garderobu, garderobu od tvida ili somota i karirane košulje. U Italiji nose se na poslu, uz košulju i sivo flanelsko odelo.
Najčešće odabir pada ili na klasične kožne čizme na pertlanje ili na „Čelzi“čizme u zavisnosti od vaših preferencija – da li birate nešto muževno i primetno ili otmeno i uglađeno. Čizme na pertlanje odlično se slažu uz džins i pletenu garderobu, uz kožnu jaknu ili model kraćeg kaputa. Pogodne su za ležeran stil a najčešće izrađene od kože tamno braon nijansi. Sa druge strane „Čelzi“ čizme izgledaju dobro u bilo kojoj nijansi braon i crne boje uz ispran tamni džins, košulju, rolku ili čak uz blejzer za neku večernju varijantu. Preporuka za brend: „Temberland“, „Red Wing“ , „Wolverine“, „Dr Martens“.
cieple

Patike

Patike, obične kao i one za trčanje, nosimo uz svakodnevan, ulični izgled. Mogu biti izrađene od kože ili sintetičkih materijala, a nosimo ih svaki dan. Mogu biti i ekstravagantne i neobične, ali ukoliko se držimo kodeksa oblačenja, strogo zabranjeno kombinovati ih uz odelo. Isto pravilo važi i za bajkerke (Biker boots), koje se dobro uklapaju sa kožnom jaknom i vintidž džinsom.
Zahvaljujući modnim pistama i popularnoj visokoj modi više nema ničeg čudnog u tome kada muškarac umesto cipela za svoje odelo izabere par patika. Svakako da se pri takvom oblačenju moraju znati i poštovati granice ali ono što je bitno jeste da se svrha ove vrste obuće znatno transformisala. Patike se više ne prave samo za trčanje ili trening u teretani, a brendovi poput „Adidas“-a i „Nike“-a nude modele patika pogodne za svakodnevno nošenje čak i na poslu. Da budemo iskreni, odabir većine jesu bele jednostavne patike ali budite odvažni i probajte neke druge boje, strukture i materijale. Ono što je najbolje jeste da svoj par patika možete da kombinujete uz skoro sve – par džinsa i majicu ili ležerno odelo a ono što je još bitnije a one će vam sigurno omogućiti jesu udobnost i komfor.