Kako skinuti fleke sa odeće - saveti za skidanje fleka sa odeće

shutterstock_69170992

Na pitanje kako skinuti fleke sa odeće svakome je makar jednom u životu bio potreban odgovor. Fleke mogu nastati i onda kada smo najpažljiviji, a zbog toga postoje i kuvarske uniforme i ugostiteljske uniforme. Ipak, opasnost od fleka je na svakom koraku – dok bezbrižno pijemo kafu, stavljamo dezodorans ili jedemo parče svoje omiljene torte.

Najbolji savet za skidanje fleka sa odeće je – brza intervencija. U najvećem broju slučajeva momentalnim ispiranjem uspećete da se rešite dugotrajnih mrlja. Možete probati neko specijalno sredstvo za uklanjanje fleka, ali pošto se najčešće fleke dešavaju onda kada se ne nadamo, obično ga nemamo pri ruci.

Zbog toga smo odlučili da u nastavku teksta odgovorimo na pitanje kako skinuti fleke sa odeće uglavnom uz pomoć sredstava koje svako domaćinstvo već poseduje. Nastavite da čitate, jer vas u narednim pasusima čekaju saveti za skidanje fleka sa odeće nastalih na različite načine.

Kako skinuti fleku od kafe?

Dovoljno je da odmah isperete fleku toplom vodom ili da na nju pažljivno nanesete glicerin. Nakon toga je možete oprati normalno. Skidanje stare fleke od kafe može biti malo zahtevniji posao, ali je moguće ukloniti ih uz uportnost. Stare fleke od kafe natopite sapunicom od glicerinskog sapuna i ostavite da odstoji preko noću.

Nakon toga, najbolje je fleku isprati slanom vodom. Ukoliko i nakon nekoliko ponavljanja stare fleke od kafe ne iščeznu, možete upotrebiti komovu rakiju ili hidrogen za kosu u manjim količinama direktno na fleku. Ipak, budite vrlo oprezni kako ne biste dodatno oštetili garderobu.

Ukoliko izložite tkaninu jakoj sunčevoj svetlosti, fleka će postepeno izbledeti.

Kako skinuti fleke od krvi?

Odgovor na pitanje kako skinuti fleke od krvi sličan je kao i kada je u pitanju kafa. Najbolje je odmah tretirati fleku i isprati je hladnom vodom. U slučaju da imate problema sa skidanjem fleke od sveže krvi, možete i upotrebiti mlaku vodu uz deterdžent za pranje. Sveže mrlje se relativno lako skidaju.

Ipak, starije mrlje je potrebno tretirati troprocentnim rastvorom hidrogenom za kosu, ukoliko je reč o beloj tkanini, odnosno jednoprocentni rastvor ukoliko je reč o obojenim stvarima. Napomena je i kod fleka od krvi, da se stare mrlje dosta teže skidaju, a da vas nepažljnja u radu sa hidrogenom može koštati novih oštećenja tkanine.

Kako skinuti fleke od dezodoransa sa odeće?

So vam može pomoći u odgovoru na pitanje kako skinuti fleke od dezodoransa sa odeće. Za razliku od skidanja fleka hidrogenom – so je potpuno bezbedna za veš nezavisno od boje. Pokvasite fleku i utrljajte so u nju, pa ostavite da prenoći. Sutradan ponovite postupak i još bolje izribajte mesto fleke, i ubacite u mašinu za veš da se pere.

Fleka od šargarepe

Ukoliko izložite tkaninu jakoj sunčevoj svetlosti, fleka od šargarepe će postepeno izbledeti.

Kako skinuti fleku od mastila i voća

Natopite tkaninu alkoholom i zatim je isperite normalno.

Kako skinuti fleke od ulja sa odeće?

Nanesite puder u prahu na fleku i ostavite je da stoji preko noći. Talk upija masnoću iz tkanine I trebalo di da reši problem. Možete ponoviti postupak, a onda operite tkaninu normalno.

Fleka od šminke i mleka za telo

Za ovu vrstu fleka, koristite blagi izbeljivač a zatim isperite tkaninu normalno

Fleka od parfema

Pažljivo očistite fleku koristeći benzen.

Skidanje Fleka od čokolade i slatkiša

Za fleke od slatkiša na lanenim i pamučnim tkaninama, neophodno je tretirati tkaninu slanom vodom, nakon toga, može se normalno prati.

Nadamo se da vam naši saveti neće biti potrebni, naročito ukoliko su vaši omiljeni komadi odeće u pitanju, ali da će vam biti korisni u slučaju da se nezgoda desi! Ne zaboravite da reagujete brzo i setite se da stvaranje fleke ne znači nužno odustajanje od komada odeće! Srećno!