Umetnost kombinovanja dezena

PPV_positano-3

Samo zato što postoji prezasićenost različitih dezena i materijala na tržištu ne znači da je kombinovanje istih uvek striktno i da uvek mora da podleže određenim pravilima.Kada jednom prigrlite modni svet koji postojiizvan standardnog poslovnog odela, čeka vas ogroman izbor najrazličitijih dezena: na linije, kariranih, modernih sa prepoznatljivim izuvijenim perom različitih boja,dezena „na tačkice“, koji u svakom trenutku mogu doći kao osveženje svakodnevnoj garderobi i doprineti raznolikom i kreativnom imidžu, a ono što je zagarantovano jeste smeo i samouveren izgled. I nikako nemojte kriti od ljudi smelost i kreativnost koju posedujete! Ono što je potrebno jeste da budete upoznati sa pravilnim uklapanjem dezena kako bi sa samopouzdanjem mogli da ponesete sve što zamislite.

Iako davanje uputstva i pravila za oblačenje često nije omiljena aktivnost i praksa, ponekad je savet zaista potreban posebnokada se radi o kombinovanju i uklapanju višerazličitih dezena i boja.

Zbog toga, bez daljeg okolišanja, evo ih nekoliko:

Pre svega neophodno je odabrati košulju pa tek onda uz nju uklapati kravatu i džepnu maramicu kao dodatke. Drugo, znati za meru i odrediti je, ključna je stvar kod ovakvog kombinovanja.

  • Kombinovanje dva odevna predmeta istog dezena

Veličina jedne šare trebalo bi da bude što je moguće različitija od druge. Tako da bez obzira da li su u pitanju prugasta šara i  kravata sa kosim crtama ili karirani sako sa kravatom na romboide, trebalo bi da obratite pažnju i birate jak kontrast između dva odevna predmeta.

 View More: http://claire-morgan.pass.us/philippeperzivienna

  • Kombinovanje dva odevna predmeta različitog dezena

U slučaju ove kombinacije veličina šara trebalo bi da bude slična. Neki od primera jesu karirana košulja u kombinaciji sa kravatom na tufne, košulja na sitne kockice uz kravatu sa motivima ii karirani sportski sako uz košulju na pruge. Uvek treba voditi računa da šare na različitim odevnim predmetima budu približno iste veličine. Ipak, mnoga pravila imaju i svoje izuzetke – u ovom slučaju kada su šare veoma sitne, savet je da komad garderobe drugog dezena ima značajno veću šaru u poređenju sa prethodnom.

2014-11-06_0005

  • Kombinovanje tri odevna predmeta različitog dezena

 

Ovakva kombinacija zahteva posebnu veštinu, ali kako kažu, rizik i nagrada često idu ruku pod ruku. Ukoliko kombinujemo odevne predmete različitih šara u jednu odevnu kombinaciju (odelo, košulja, kravata ili džepna maramica) sva tri odevna predmeta moraju biti istog kontrasta.  Na fotografiji ispod (levo), odelo sa šarama u obliku kvadrata ili takozvani „windowpane check suit“, košulja na pruge i krupna kravata sa motivima, u potpunosti se slažu i dopunjuju zbog doslednosti boja i kontrasta. Slično, karirana košulja, kravata na tufne i džepna maramica sa prugastim dezenom (dole desno) naglašavaju razliku i kontrast šara, a nota plave boje povezuje odevnu kombinaciju u skladnu celinu.

2014-11-06_0003

  • Kombinovanje tri odevna predmeta od kojih su dva istog dezena

 

Ovde govorimo o kombinaciji dva prugasta odevna predmeta i jednog sa motivima perja ili kombinaciji dva karirana i jednog predmeta na tufne, kombinacije odela i košulje na pruge ili kombinacije već prepoznatljivog kariranog sakoa princa od Velsa i karirane košulje. U ovakvim situacijama, dezen koji se ponavlja trebalo bi da bude različite veličine dok treća, različita šara, treba da bude znanto upadjivija u odnosu na ostala dva odevna predmeta. Fotografija ispod, jedna je od mogućih kombinacija koja prati prethodno opisano pravilo – kombinacija odela na široke pruge sa kravatom sa upadljivim motivima ovde je savršeno uklopljenai usklađena.

 2014-11-06_0004

  • Kombinacija tri odevna predmeta istog dezena

 

U pitanju je osetljiv i težak zadatak jer uspešna kombinacija prvenstveno zavisi od intuicije i iskustva. Pre svega trebalo bi obratiti pažnju da sva tri predmeta imaju šaru različite veličine i razmaka. Ukoliko se radi na primer o dezenu na pruge, najbolje bi bilo poći od košulje gde bi razak između linija trebalo da bude najmanji a same linije najtanje, pomerajući se dalje ka kravati, sakou i na kraju džepnoj maramici. Princ od Velsa prilično je vešt u ovakvoj vrsti kombinovanja.

2014-11-06_0002

  • Kombinacija četiri različita dezena

 

Četitamo! Na ovom nivou već ste na visini zadatka i spremni za odabir uspešne i smele kombinacije. Ovo je trenutak kada ste u mogućnosti da napustite sva pravila u korist sopstvene mašte i kreativnosti, jer je kombinovanje četiri odevna predmeta različitog dezena više od umetnosti. Samo zapamtite, kako ne bi izgledali kao da ste se previše potrudili, Vaša odeća mora biti nošena sa dozom bezbrižnosti i nehaja (što možete postići tako što ćete maramicu smestiti u džep pomalo neuredno bez naročite pažnje i savijanja). Još jedan savet je da se pobrinete da nijedan od odevnih predmeta zasebno ne odvlači previše pažnje od celokupne kombinacije i ostalih delova garderobe – boje bi trebalo da bude slične nijanse i tonova i da se na prvi pogled stapajuu jedno.

2014-11-06_0001