Uputstvo za pranje košulja - da li je pranje košulja u veš mašini dozvoljeno?

wash-a-shirt-e1346841139794

Pranje košulja zahteva poznavanje nekih osnovnih pravila, koja su korisna u praktičnom smislu, ali isto tako i za postizanje savršenog krajnjeg rezultata. Prvo i najbitnije pravilo je pogledati uvek ušivnu etiketu na unutrašnjoj strani košulje gde je uvek precizirano da li se košulja pere ručno ili mašinski.

Ovo je najvažniji detalj na koji treba obratiti pažnju pri pranju. Osim toga, bitno je uzeti u obzir i druge aspekte kao što su fleke, upotreba izbeljivača, odgovarajuća temperatura i sl. Da li je pranje košulja u veš mašini dozvoljeno ili ne, najčešće zavisi od materijala, ali i kvaliteta izrade košulje.

Ipak, čak i kada su najkvalitetnije muške košulje u pitanju, prednost treba dati ručnom pranju, budući da je ono mnogo manje invazivno po košulju, pa je samim tim i sigurniji metod čišćenja. U nastavku teksta, nudimo vam još korisnih saveta i uputstava za održavanje i pranje vaših omiljenih košulja u ormanu!

Mrlje

Ukoliko na Vašoj košulji postoje fleke, potrebno je prethodno ih tretirati sapunom ili sličnim sredstvom za skidanje fleka, ne trljajući tkaninu previše, tek nakon toga treba oprati košulju na način koji je preporučen na etiketi. Već smo pisali o savetima za skidanje fleka koji ovde posebno mogu biti korisni.

Po pravilu, bela košulja je jedan od najosetljivijih komada garderobe u ormanu, posebno sklona flekanju, budući da se vidi i svaki najmanji detalj. Ono što svakako treba zapamtiti, jeste da je osnovni savet za skidanje mrlja uvek brza reakcija i momentalno ispiranje komada. Svaka skorela fleka, mnogo će se teže skidati.

Temperatura pranja

Treba pažljivo izabrati temperaturu pranja, ona obično ne bi trebalo da prelazi 30-40 stepeni, ali je tačna vredost uvek označena na ušivnoj etiketi. Ukoliko se odlučite za mašinsko pranje, proverite da li vaša mašina ima posebni program za pranje osetljivih stvari, i koristite ga dok perete košulje.

Deterdžent i izbeljivač

Jako je bitno odabrati najadekvatniji deterdžent za pranje košulja. Kod tamnih boja je preporučljivo prati košulju zakopčanu i izvrnutu da bi boja bila što dugotrajnija. Što se tiče izbeljivača, on se definitivno ne preporučuje jer dovodi do trenutnog oštećenja tkanine.

Do oštećenja boja i beline može dovesti i korišćenje previše deterdženta i omekšivača, pa se trudite da ih koristite tačno po uputstvu sa pakovanja. Mnogi ljudi stavljaju više praška i omekšivača za bolje rezultate, ali ovakvo korišćenje može biti samo kontraproduktivno. Takođe, trudite se da belu košulju ne mešate sa šarenim vešom u mašini ukoliko želite da zadržite inicijalnu belinu.

Na tržištu postoji mnogo kvalitetnih deterdženata i izbeljivača, a ako je verovati iskusnim domaćicama i domaćinima, postoji i nekoliko trikova iz kućnih radinosti koje vam mogu pomoći da očuvate belinu košulja. Pa se tako za održavanje beline i otklanjanje mrlja od znoja koristi pasta od sode bikarbone i hydrogen peroksida, kao i sok od limuna.

Sušenje

Da bi košulja bila što manje izgužvana, najbolje je da se rastrese pre nego što se prostre, i da se okači na vešalicu umesto sušenja u mašini. Mašina za sušenje može dovesti do skupljanja tkanine, dok vešalica naprotiv olakšava peglanje štedeći vreme i dovodeći do boljeg krajnjeg rezultata.