Vez inicijala-monograma na košulji

inicijali-muska-kosulja

Vez inicijala na košulji daju joj na značaju jer se radi o ličnim i izuzetno dopadljivom detalju. Umetnost vezenja inicijala ima svoje korene još u antičkom dobu. Često su joj pribegavale žene da bi ulepšale ili razlikovale odeću, peškire i posteljine, koristeći samo iglu i konac. Što se tiče džentlmena, oni su retko izlazili bez sakoa, pa je kod njih taj detalj služio samo u funkciji identifikovanja vlasnika.

Danas je ručni vez skoro pa nestao iz upotrebe, pa se sve mahom radi mašinski, međutim činjenica je da vez inicijala na košulji obogaćuje kako košulju tako i osobu koja je nosi. Danas je mnogo više prilika kada se nosi samo košulja, bez sakoa, pa se samim tim ovaj detalj može češće pokazati. On daje košulji notu jedinstvenosti i prestiža – pa je to savršen poklon kako za sebe same, tako i za druge.

Evo i nekoliko korisnih saveta kako odabrati savršen vez inicijala na košulji:

Slova

Obično se prvo veze početno slovo imena, pa tek onda prezimena, ali to svakako nije pravilo, u stvari, najbolje je osloniti se na onu varijantu koja najbolje zvuči.  To je razlog što se u nekim slučajevima prvo veze prezime pa tek onda ime, npr.– preporučljivo je umesto WC  izvesti CW ; )

Položaj

Bitno je obratiti pažnju na izbor mesta za vez. Ovde se uzima u obzir i ukus pojedinca , ali je tradicionalno najbolje mesto prednji deo košulje ili manžetna. Na prednjem delu se može izvesti visoko ili na sredini, ali uvek na levoj strani košulje.

Boja

Treba uvek izabrati boju veza koja će se jasno isticati na košulji, jer ako je boja suviše slična boji tkanine, monogram može izgledati kao fleka.