Vezivanje kravate video tutorial

annodare-la-cravatta1

Mnogima je sasvim sve jedno kako je čvor vezan na kravati, međutim, kad se jednom usvoje neka osnovna i jednostavna pravila, moguće je izabrati baš onaj čvor koji najbolje odgovara prilici i stilu kravate, a i same košulje. Postoji naime više načina da se veže čvor na kravati nego što mi i možemo da zamislimo – izbrojano je čak 95 mogućih načina vezivanja čvora! U ovom postu ćemo prikazati 4 najčešća i najkorisnija načina koja mogu biti korisna u raznim prilikama.

Vezivanje kravate – Four in hand čvor

Ako tražite način da vežete kravatu na lak i brz način, onaj čvor, koji je poznat svuda u svetu, ima baš te karakteristike. Radi se o malom, uskom i asimetričnom čvoru, koji se dobro kombinuje uz košulje sa malom ili klasičnom kragnom i prikladan je za tanke kravate.

Vezivanje kravate – Plattsburgh čvor

Poznat i kao Šelbijev čvor, čvot Pratt je izmislio Jerry Pratt koji ga je koristio dugi niz godina, pre nego što ga je Don Šelbi učinio poznatim noseći ga u svojim TV emisijama. To je vrlo specifičan način vezivanja čvora gde se naličje kravate preklapa preko lica, srednje je veličine, dosta simetričan, adekvatan u svim prilikama i ne zahteva dugačke kravate.

 

Vezivanje kravate – Half Winsdor čvor

Ovaj čvor je varijanta između običnog i vindzorkog čvora. Po obliku više podsećna na vindzorski, ali je nešto asimetričnijeg oblika. Može da se nosi u raznim prilikama, iako pre svega važi za elegantnu varijantu.

Vezivanje kravate – Winsdor čvor

Ovaj čvor je postao popularan ’30-ih godina kada je Eduardo, vojvoda od Vindzora počeo učestalije da ga nosi. Za razliku od prethodna dva tipa, ovaj čvor je prigodan specijalnim prilikama  – veliki je, simetričan i trouglastog oblika. Odlično stoji uz kragne cut-away, koje ostavljaju mesta za ovakav čvor. Da bi se on napravio, neophodno je imati dužu kravatu jer zahteva 8 koraka.

 

I dodatak…

 

Vezivanje kravate – Grantchester čvor

 

Vezivanje kravate – Viktorijanski čvor

Vezivanje kravate – Hanover čvor

 

Vezivanje kravate – Small čvor