Vodič pri kupovini – kako izabrati pravu košulju za njega

vodic-pri-kupovini

Vodič pri kupovini – Košulja je iako tradicionalan naročito koristan poklon za muškarca. Kako biste izabrali poklon koji će ceniti, dovoljno je da znate njegovu omiljenu boju i odgovarajuću veličinu.

Ipak, postoje neke stvari na koje bi valjalo obratiti pažnju:

STIL

Obratite pažnju na njegovu omiljenu odevnu kombinaciju, da li je njegov stil klasičan, neformalan ili moderan. Zapitajte se i šta je to što on najčešće nosi. Sigurno će vam pomoći da bez greške odredite stil koji ga najbolje određuje.

BOJA

Klasične boje, poput bele i svetlo plave su svakako najsigurniji izbor, naročito za muškarce koji se oblače vanvremenski i nose prefinjene kombinacije svakodnevno. Pastelne nijanse i razne varijante sive lako se uklapaju sa drugim bojama i dezenima pa su takođe siguran izbor.

Ukoliko poklon košulju birate za kretivnu, smelu i odvažnu osobu, možete se odlučiti za jače i originalne boje. Razmislite o njegovoj ličnosti i pokušajte da okrijete koja bi boja najviše odgovarala njegovom karakteru.

DEZEN

Košulje bez dezena kao i one na pruge jesu klasici među košuljama, dok karirane i ostale šare najbolje pristaju ležernom muškarcu. Pre kupovine razmislite da li ga češće viđate u jednobojnim košuljama, onim na linije ili pak kariranim. Najlakše je izabrati jednostavne boje, koje se najlakše kombinuju sa svim odevnim predmetima i savršene su i za formalne i ležerne odevne kombinacije.

VELIČINA

Kako biste poklonili košulju prave veličine, potrebno je da znate koju veličinu nosi i da na umu imate dve bitne stvari – izbor veličine kragne i kroj. Svaka košulja ima svoj specifičan kroj – slim ili klasičnog kroja i trebalo bi da se kroj bira na osnovu građe muškarca. Košulje klasičnog kroja komotnije su od slim modelai pogodne za skoro svaki tip građe, dok su slim košulje idealne za visoke i vitke muškarce. Takođe, košulja nikadane bi trebalo da bude preširoka ali ni preuska, pa postoji i takozvani „custom“ kroj, koji je nešto između klasičnog i slim kroja.

Saznajte koja vam velicina odgovara: http://www.kosulje.rs/kako-izmeriti-kosulju-saznati-koji-broj-vam-odgovara/

MATERIJAL

Pamuk je uvek dobar izbor, lan je idealan za letnji period dok mešavina materijala može doprineti elastičnosti. Ukoliko želite koristan ali i praktičan poklon, izbor može pasti i na košulje koje se ne gužvaju, satkane od materijala najvećeg mogučeg kvaliteta kome nije potrebno peglanje. Za alternativan i originalan stil, pravi izbor mogu biti teksas ili flanelske košulje kao i vintidž i izbeljeni modeli, koji uzgred imaju i mekšu kragnu i manžetne.

DETALJI

Često smo pri odabiru košulje u nedoumici – da li izabrati košulju sa jednim džepom, dva ili pak bez džepova. Košulja sa samo jednim džepom jeste elegantan izbor, dok su košulje bez džepa pogodne kako za klasične tako i za ležerne kombinacije. Košulje sa dva prišivena džepa idealne su ukoliko želite da ostavite neformalan i ležeran utisak na svoju okolinu i ljude sa kojima dolazite u kontakt. Takođe, italijanska i francuska kragna tipične su za elegantne poslovne i privatne prilike dok je „button-down“ kragna pogodna za ležerniju atmosferu.