Vuna - održavanje vunene garderobe

vuna1-1

Ukoliko Vam je stalo da svoje džempere očuvate što duže, onda treba imati u vidu par činjenica koje se tiču načina održavanja. Verovatno Vam se nekad dogodilo da ste uništili džemper tako što ste ga oprali u mašini za veš? Odgovor je prilično očigledan: ukoliko ovakvu garderobu operete ne vodeći računa o odgovarajućem deterdžentu i temperaturi vode, u najvećem broju slučajeva ćete dobiti džemper koji se skupio, izgubio boju i sjaj tkanine. Ukoliko Vam etiketa dozvoljava ručno pranje  (ukoliko se ne zahteva hemijsko čišćenje), znači da treba da koristite blag ili neutralan deterdžent i mlaku vodu. Ispiranje treba ponoviti više puta, pažljivo i sa dosta tople vode.

Vuna

Evo jednog malog trika – ukoliko dodate malo  sirćeta u mlaku vodu, to će  pomoći da se vuna ne ućeba i da ne izgubi svoj prirodni sjaj!

Da biste osušili džemper, treba da ga položite horizontalno, jer se vlažna vuna lako deformiše i gubi prvobitnu formu.  Važno je ne izlagati tkaninu direktno sunčevoj svetlosti, niti direktnom izvoru toplote. Da biste izbegli gužvanje, možete okačiti džemper na ofinger i ostaviti ga da se iscedi u vlažnom prostoru (npr. tuš kabini) tokom noći. Ukoliko nemate vremena za to, možete ga i popeglati, ne prelazeći temperaturu od 150° i izbegavajući duži kontakt pegle i vune.