Vuneni džemperi - Kako voditi računa

Vuneni džemperi raznih boja

Iako su vuneni džemperi naročito nežan i osetljiv odevni predmer, priroda prediva čini ovaj komad garderobe prirodno elastičnim i otpornim, i pomaže da zadrži svoje karakteristike i prvobitan izgled duže vreme. Ipak ne bi bilo loše pratiti neka jednostavna pravila kako bismo na pravilan način tretirali svoj vuneni džemper, izbegli oštećena i zadržali ga u perfektnom stanju što duže.

zeleni-vuneni-dzemperVuneni džemperi – Pranje

Jedno od glavnih pravila za pranje vunenih džempera, a da se izbegne oštećenje prediva jeste provera etikete i navedenih instrukcija na njoj pre pranja. Ukoliko na etiketi stoji oznaka za ručno pranje rublja, potopite džemper u toplu vodu u koju ste prethodno dodali veoma malo deterdženta. Vunene džempere ne treba trljati i stiskati, samo ih potopiti u vodu na nekoliko minuta a potom isprati i umotati u peškir. Vunene džempere ne treba ostaviti da vise kako bi se osušili, dovoljno je položiti ih na ravnu površinu ili ih na kratko osušiti uz pomoć centrifuge.

 

Takođe, mašine za sušenje veša imaju određeni program za osetljivu odeću, koji se može koristiti i za vunu, naravno, ukoliko instrukcije mašine to dozvoljavaju. Ovaj program simulira ručno pranje i ponekad je čak i više nego efikasan. Postoje proizvodi koji uklanjaju fleke sa vunenih džempera a da ne štete vlaknima, mnogi odobreni od strane „Woolmark-a“. Pre uklanjanja bilo kakvih fleka sa vune preporučuje se da se proizvod testira na maloj površini, kako bi se testirao efekat na boju. Pomoću špiritusa ili sirćeta moguće je otkloniti razne vrste fleka kao što su mastilo, kafa, voće i trava, dok se masne fleke nikada nesmeju potapati u vruću vodu.

Vuneni džemperi – Odlaganje

Kako bi se vuneni džemper održao u dobrom stanju, pored uputstva za pranje, takođe treba obratiti pažnju na detalje i imati na umu sledeće stvari: smeštati ih u garderober bez mnogo gužvanja i ne kačiti ih na ofingere koji su preširoki i ostavljaju tragove; svetliji džemperi se mogu savijati; ukoliko se vuneni džemper pokvasi na kiši, osušite ga napolju, a ukoliko na njemu primetite fleku i ne možete odmah da je uklonite, pokušajte da upijete većinu fleke suvom krpom.savijeni-vuneni-dzemperi

Vuna je prirodan, elastičan, topao i delimično vodotporan materijal, koji je otporan na korišćenje i različite vremenske uslove. Brigom o svomvunenomdžemperu omogućavate da traje i zadrži svoje originalne kvalitete duži vremenski period.