Vuneni džemperi – materijal i kvalitet

Vuna

Vuneni džemperi postoje već hiljadama godina u nazad i u širokoj su upotrebi zahvaljujući  svojim neprevaziđenim svojstvima termičkog izolatora. Zimi nas vuna štiti od hladnoće, dok leti tanka vuna pomaže da ostanemo sveži.  Danas, se od ovog materijala, osim džempera,  pravi mnogo vrsta odeće različite težine, teksture i boje,  zahvaljujući njenim raznolikim dejstvima. Vunena vlakna su životinjskog porekla i dobijaju se šišanjem ovaca ili nekih vrsta koza, pa na osnovu toga postoji više vrsta vune raznog kvaliteta.

Neverovatna je činjenica da se od svake ovce šišanjem dobije 7.500 km vlakana godišnje! Ljudi koji su obučeni da prefesionalno šišaju ovce, mogu da obave celokupan proces šišanja za manje od 5 minuta po ovci!

Kada govorimo o kvalitetu, kašmir i merino su definitivno na vrhu liste. Najvrednija je merino vuna dobijena od ovaca merinos: veoma je glatka, meka i nežna.  Vuna kašmir je još finija, ali je isto tako vrlo delikatna i manje otporna. Kašmir se dobija od vrste koja prvobitno dolazi sa Tibeta  i zove se upravo tako – kašmir.

vuna1

Nakon procesa prerade vune, konačno prave se džemperi i druga odeća. Što se tiče marki kvaliteta, priznate su u više od 100 zemalja sveta, a određuje ih australijska kompanija Woolmark, osnovana 1937. godine. Devičanska vuna je samo ona koja se dobija šišanjem, dakle nova vuna.  Ostale su, pak, one koje se dobijaju preradom vlakana stare odeće ili koristeći neupotreblje ostatake tekstilne industrije. Vuneni džemper, dakle, može biti  100% vuna, ali oznake pokazuju o kom procentu nove vune se radi  – (slike preuzete sa www.woolmark.com).

Ukoliko ste se pitali šta u stvari znače oznake na vašim vunenim stvarima, evo pojašnjenja:

 

– Čista devičanska vuna

– Proizvod sadrži 100% devičanske vune

Vuneni-Džemperi

– Mešavina bogata devičanskom vunom

– Proizvod sadrži od 50 – 99% devičanske vune

Mesavina

– Mešavina vune

– Proizvod sadrži od 30-49% devičanske vune

Kako voditi računa o vunenim džemperima?

Iako su vuneni džemperi naročito nežan i osetljiv odevni predmer, priroda prediva čini ovaj komad garderobe prirodno elastičnim i otpornim, i pomaže da zadrži svoje karakteristike i prvobitan izgled duže vreme. Ipak ne bi bilo loše pratiti neka jednostavna pravila kako bismo na pravilan način tretirali svoj vuneni džemper, izbegli oštećena i zadržali ga u perfektnom stanju što duže.

Vuneni džemperi raznih boja

Vuneni džemperi – Pranje

Jedno od glavnih pravila za pranje vunenih džempera, a da se izbegne oštećenje prediva jeste provera etikete i navedenih instrukcija na njoj pre pranja. Ukoliko na etiketi stoji oznaka za ručno pranje rublja, potopite džemper u toplu vodu u koju ste prethodno dodali veoma malo deterdženta. Vunene džempere ne treba trljati i stiskati, samo ih potopiti u vodu na nekoliko minuta a potom isprati i umotati u peškir. Vunene džempere ne treba ostaviti da vise kako bi se osušili, dovoljno je položiti ih na ravnu površinu ili ih na kratko osušiti uz pomoć centrifuge.

Takođe, mašine za sušenje veša imaju određeni program za osetljivu odeću, koji se može koristiti i za vunu, naravno, ukoliko instrukcije mašine to dozvoljavaju. Ovaj program simulira ručno pranje i ponekad je čak i više nego efikasan. Postoje proizvodi koji uklanjaju fleke sa vunenih džempera a da ne štete vlaknima, mnogi odobreni od strane „Woolmark-a“. Pre uklanjanja bilo kakvih fleka sa vune preporučuje se da se proizvod testira na maloj površini, kako bi se testirao efekat na boju. Pomoću špiritusa ili sirćeta moguće je otkloniti razne vrste fleka kao što su mastilo, kafa, voće i trava, dok se masne fleke nikada nesmeju potapati u vruću vodu.

Vuneni džemperi – Odlaganje

Kako bi se vuneni džemper održao u dobrom stanju, pored uputstva za pranje, takođe treba obratiti pažnju na detalje i imati na umu sledeće stvari: smeštati ih u garderober bez mnogo gužvanja i ne kačiti ih na ofingere koji su preširoki i ostavljaju tragove; svetliji džemperi se mogu savijati; ukoliko se vuneni džemper pokvasi na kiši, osušite ga napolju, a ukoliko na njemu primetite fleku i ne možete odmah da je uklonite, pokušajte da upijete većinu fleke suvom krpom.

Vuna je prirodan, elastičan, topao i delimično vodotporan materijal, koji je otporan na korišćenje i različite vremenske uslove. Brigom o svomvunenomdžemperu omogućavate da traje i zadrži svoje originalne kvalitete duži vremenski period.

Složeni vuneni džemperi