Zašto je bitno pravilno držanje tela ?

Picture1

Lepa i moderna odeća može dosta da učini za Vaš izgled, ali morate isto tako da imate pravilno držanje tela i kičme ukoliko želite da odajete izgled osobe pune samopouzdanja. Ovde ne govorimo o Vašoj visini – već o pravilnom položaju koji će Vam pomoći da izgledate što je moguće više i mršavije. Osim pozitivne psihološke crte koju pravilno držanje može da Vam pruži, ono ima isto toliko zdravstvenih prednosti.

Imati pravilno držanje u stvari znači da su Vaše uši, ramena, kukovi, kolena i članci u pravilnoj vertikalnoj liniji. Da biste videli kako to izgleda, stanite priljubljene glave i kukova uz zid. Postavite pete dva centimetra od zida, privucite donje trbušnjake kičmi da biste smanjili luk na dnu leđa i odmaknite se od zida. Upravo tako izgleda pravilno držanje tela! Uvek treba da imate na umu takav stav kada stojite ili hodate.  Možete da proverite držanje u ogledalu, da biste bili sigurni da niste iskrivili kičmu ili da vam glava nije uvučena u rameni pojas.

drzanje-tela

1                             2                                   3                              4                              5

1 Naginjanje u nazad

2 Lumbalna lordoza

3 Torakalna kifoza

4 Glava povijena

5 Pravilno držanje

 

Usvajanje pravilnog držanja tela može da smanji tenziju u gornjem delu tela, pre svega u vratnom i ramenom delu.  Ukoliko stojite pravilno isto tako potpomažete rad organa time što smanjujete pritisak grudnog koša na unutrašnje organe. A ukoliko se kombinuje sa odgovarajućom ishranom i fizičkom aktivnošću, ono  može umnogome da predupredi probleme sa leđima koji mogu da se jave kasnije u životu.

Pored ovih zdravstvenih prednosti, dobro držanje će Vam pomoći da izgledate opuštenije i otvorenije u svakoj socijalnoj prilici. Kada nosite odelo, ukoliko stojite ispravljeni sa ramenima zabačenim u nazad, stvorićete sliku moćne osobe koja uliva snagu.  Ta garderoba u koju ste uložili puno novca i vremena će Vam definitivno bolje stajati i stvoriće od Vas mnogo samopouzdaniju verziju Vas!