Skupi satovi - šta određuje cenu satova?

cene-satova

Svi volimo luksuzne i otmene satove a sigurno se često i zapitamo zašto je Breitling toliko skuplji od Casio modela i kako to da možemo da kupimo 100 komada Superdry satova po ceni jednog TAG Heuer-a? I jedan i drugi su satovi zar ne? Svakako da je odgovor pozitivan, ali šta ako zamislimo da nije?

Često i svima poznato pitanje je zašto su luksuzni satovi toliko skuplji od modnih modela? Razlozi su brojni. Često vas luksuzan i otmen ručni sat može iskoštati koliko i dobar polovan automobil, a prosečan Casio sat možete kupiti ušteđevinom koju ste sakupili tek prošlog meseca.

Prva bitna odlika po kojoj se Breitling, IWC, Audemars Piguet ili Baume & Mercier razlikuju od ostalih brendova jesu nasleđe, tradicija i prestiž.

Roger-Federer-Rolex

Po čemu se razlikuju skupi satovi?

Gorepomenuti brendovi mogu se pohvaliti tradicijom pravljenja satova preko 100 godina a veličini njihovog imena doprinosi i činjenica da potiču iz zemlje satova – Švajcarske. Ovi činioci svakako utiču na cenu koja se znatno razlikuje od cene brendiranih, modnih satova poput Lacoste ili Armani Exchange modela.

Ono što se podrazumeva da drži cenu pored već navedenih razloga su svakako materijali korišćeni pri izradi koji po kvalitetu i trajnosti daleko nadilaze one koji se nalaze unutar modnih modela satova. Upravo zbog toga vaš Zenith, TAG Heuer i Rolex koštaju i do nekoliko hiljada evra.

Izrada jednog tako luksuznog sata podrazumeva korišćenje materijala isključivo vrhunskog kvaliteta, izrade i mehanizama kao i visoko stručne radnike, a zamršenost i težina njihovog zadatka na potpuno su drugom nivou u poređenju sa izradom satova ispod 600 €.

Velika većina ozbiljnih, luksuznih satova vodećih svetskih proizvođača ima precizno izrađen automatski mehanizam, što ukoliko se uporedi sa kvarcnim mehanizmom koji se nalazi kod skoro svih satova sa nižim, pristupačnijim cenama, jasno pokazuje razlog za visinu cene koja im se dodeljuje.

David-Beckham-Breitling

Skupi satovi – šta je razlog visokih cena

Ipak, bitno je i napomenuti da ovakvi skupi satovi ozbiljne izrade i kvaliteta koštaju toliko upravo zbog toga što su ljudi koji ih kupuju voljni da toliko i plate. Da niko nikada nije izdvojio i platio 8,000 € za nov Breitling ili Bremont sat, onda im toliko visoka cena ne bi bila održiva, ali činjenica da kupci žele da plate više za ozbiljnu i luksuznu izradu, kao i za nasleđe i tradiciju koju sa sobom ovakvi satovi nose, diktiraju iznos i održavaju visok prag cena.

Još jedan razlog visokih cena je činjenica da su u pitanju svetski poznati brendovi i apsolutni marketing majstori. Kao što možete videti na fotografiji, David Beckham nosi Breitling Transocean model muškog sata, upravo zbog toga što su ovi proizvođači satova u mogućnosti da za „ambasadore“ svog brenda dovedu poznate i impresivne ličnosti koje dodaju čitavim kolekcijama notu primamljivosti i dodatno održavaju nivo cena.

Luksuzni ili skupi satovi – u čemu je razlika?

Svetski najpoznatiji proizvođači muških satova- Rolex, Breitling, IWC su u takvoj meri iskusni kovačisvog zanata da svaki model sata koji dizajniraju postaje neverovatno ambiciozan i poseban, i to ne samo kroz predstavnike u vidu poznatih ličnosti, da cena sata bez obzira na visinu prestaje da bude prepreka i osoba postaje ubeđena da mora imati jedan takav sat, bez obzira na cenu.

Bitno je i da znate da je cena ovako luksuznih satova drugačije rangirana: možete izabrati Tag Heuer model za ispod 2,000 € ili Hublot’s and Audemars Piguet’s čija se cena kreće oko 26,000 €.
Uvek će se naći jedan ovakav sat za svačiji džep i ukus jer je izbor preširok – možete birati među različitim proizvođačima koji su trenutno manje ili više poznati na tržištu.

Da zaključimo – ne postoji jedan pravi opipljivi razlog da luksuzni satovi koštaju toliko više od modnih satova. U pitanju je kombinacija razloga koji zajedno čine da se Rolex, Breitling i IWC smatraju satovima vrhunske izrade i kvaliteta.

Kada ukombinujete i uzmete u obzir materijale i metod izrade teško da ćete moći da osporite da ovakav model sata ne zaslužuje cenu koja joj je pripisana bez obzira što obavlja istu jednostavnu funkciju kao i model Casio sata za mnogo manju sumu novca – pokazuje tačno vreme.