Ženske košulje - Must have svake žene

Praznik-u-Rimu-e1370695523477

Košulja je odevni predmet koji se kameleonski menjao kroz modu, pa je njena istorija jako zanimljiva. Nekad je bila znatno drugačija u odnosu na to kako je danas zamišljamo. Nekad su žene nosile ženske košulje kao veš i oblačile su je tokom kupanja u zajedničkom kupatilu, međutim prava prekretnica se dogodila kada se pojavio portret Marije Antonete iz 1793. godine gde ona nosi belu košulju i zelenu staru haljinu svog dalekog pretka – što je, naravno, bilo dočekano kao skandal zbog siromašne odore, daleke sjaju i raskoši koji dolikuju onome što je ona predstavljala.

Međutim, svaki skandal sa sobom nosi i nove trendove. Košulja je naime u XIX veku postajala sve elegantniji odevni predmet, ukrašen čipkom, karnerima, riševima, tako da je postala simbol elegancije i bogatstva dama s početka IX veka.

Kasnije je Mademoiselle Šanel rešila da je ukrade iz muškog ormara, napravivši od nje sinonim ženstvenosti.

Zatim su je dame holivuda ’40-ih i ’50-ih godina učinile ikonom stila tog doba. Katherine Hepburn je košulju nosila kao uniformu, tu su još Ava Gardner, Lauren Bacall i nezaboravna Adurey Hepburn u svom čuvenom Prazniku u Rimu.

Tako je bilo na početku! Danas nailazimo na ženske košulje raznih stilova, krojeva, boja, od raznih tkanina – deblji, tanji materijal, uske, široke, elegantne, sportske, romantične. Ali kako odabrati odgovarajući model i kako kako ga prepoznati? Evo malog saveta što se tiče kroja: ukoliko ste mršave, muški stil košulja će vam se savršeno uklopiti, ako pak imate nešto izraženije obline, nosite ženstvenije košulje (romantične) koje će istaći dekolte a prikriti stomak.

Imajte na umu da vam bela košulja uvek treba. Bilo da se radi o poslovnom satanku, večernjem izlasku ili koktelu, uz zanimljiv nakit uvek može da bude dobra nova-stara kombinacija.