Istorija košulje

rockefeller-workers

Istorija košulje se nastavlja i kroz dvadeseti vek i ona tada postaje najbitniji deo muške garderobe sve više vezan za poslovni kontekst.

Veliki deo populacije se seli iz sela u grad i neminovno menja svoju profesiju, sa poljoprivrede se masovno prelazi na rad u fabrikama, iako socijalni rang ostaje mahom isti. Pored toga što košulje postaju sve prisutnije zahvaljujući sve većoj dostupnosti pamučnih tkanina, tkanine u tom periodu počinju da se farbaju, što košuljama daje dozu inovativnosti. Reklamiranje postaje novi način komunikacije, pa se pojavljuju sve udobniji i različitiji modeli, tako da se, u periodu koji dolazi, košulja sve više podrazumeva kao osnovi element odeće i od aksesoara muške mode postaje autonomni deo odeće koji se nosi i bez sakoa.

istorija-košulje

Buffalo-Bill-Pawnee-Bill

Košulja i filmsko platno, western i američka moda

 

Američki uticaj stiže u Evropu polovinom 30-ih godina, pričajući priču raznovrsne i multietničke populacije, bez naročitog socijalnog nasleđa, ali koja je itekako bila pod uticajem ‘starog’ sveta. Pantalone i košulja postaju nova uniforma koju se mahom nosi u novoj Americi evropskih emigranata. Drugi svetski rat donosi američku military košulju: praktičnu zahvaljujući džepovima i učkurima – što će umnogome uticati na sportske košulje i mladalačku modu perioda koji dolazi. Sa pojavom westerna i kaubojskih košulja, one postaju protagonisti čak i mode na filmskom platnu. Privučene američkim mitom, nove evropske generacije počinju da nose otkopčane košulje, pokušavajući da se tako ‘amerikanizuju’. Sa belom košuljom dolazi i nova socijalna klasa formirana od malog gradskog staleža koja stiže iz centralne i meridionalne Italije i čine je pretežno ljudi koji rade u bankama i ministarstvima.

charlie-chaplin-shirt

Rudolph-Valentino

U jeku dvadesetog veka, košulja već postaje raširena kroz sve društvene slojeve, od male do visoke buržoazije. Ali neće biti samo delom istorije mode, karakterisaće čak i politički aspekt – od nacionalzma i azurno plave košulje, do fašizma i crne košulje, pa sve do braon košulje i Hitlerovog nacionalsocializma. Jednom rečju, košulja je činila veliki deo istorije duge nekoliko vekova, tokom kojih je primala mnogostruke forme, pravljena je od najraznovrsnijih materijala, karakterisala je razne društvene slojeve, poslovne kontekste i imala veliku higijensku vrednost.

 

Jordan-Belfort-shirt