Vrste svile - najpoznatije vrste svile i njihova namena

Svila Sari Model

Mnogobrojne vrste svile čine izuzetno cenjen materijal zbog svoje mekoće i sjaja ili boje i izgleda. One imaju proteinsko vlakno i hipoalergijsko, te je nežno na koži, a može pomoći i u regulisanju telesne temperature, kao i uklanjanju vlage, čineći ih odličnim izborom za odeću i posteljinu.

Sem toga, sve vrste svile imaju mnogo praktičnih i dekorativnih namena, uključujući zavese, tapeciranje nameštaja i zidne tapete, kao i svrhu u proizvodnji visoko kvalitetnih proizvoda poput luksuznih automobila, aviona i muzičkih instrumenata.

U prošlosti su korišćene i za izradu balona na topao vazduh, pa se tako pojavio termin balon svila – slabo poznat u moderno vreme kako je proizvodnja zamenjena drugim materijalima, nepropustivim za gasove i vodu, a videćete u nastavku koje postoje vrste ove dragocene tkanine i gde se specifično one primenjuju!

Moljac Svilena Buba

Dudova svila – tip tradicionalne vrste svile

Dudova svila ili mulberry svila je najčešće korišćena svila u svetu, a dolazi od svilene bube Bombyx mori. Poznata je po finoj teksturi, čvrstini i izdržljivosti, a često se koristi u visokokvalitetnoj odeći koju možete pronaći u sklopu našeg brenda Roberto Baressi, gde ćete videti širok izbor ženskih košulja i bluza, ali i muških košulja.

Dodatno, mulberry svila je našla svoju primenu u izradi posteljina i modnih dodataka. kao što su svilene marame.

Ovaj tip izuzetno mekane svile se može bojiti u širokom rasponu boja – pri čemu su crna svila i crvena čest izbor za svilene košulje, ali takođe može biti i izbeljena tako da se dobije bela svila.

Izdvojena suma novca za dudovu svilu je obično na višem nivou zbog ujednačenosti u kvalitetu i samog skupocenog procesa dobijanja niti. Treba imati na umu kako je svila nastala i kako se pravi, a samo ćemo reći da za kilogram svile se upotrebi 5.000 svilenih buba, tačnije njihovih čaura.

Međutim, kvalitet proizvedene svile može da varira na osnovu faktora kao što su rasa svilene bube, kvalitet dudovih listova i metode obrade koje se koriste za izvlačenje vlakana, ali dudova svila je najkvalitenija vrsta od svih na tržištu, pa i najzastupljenija, ali ne i najdragocenija što ćete videti u nastavku teksta.

Muga svila – simbol bogatstva i prosperiteta

Muga svila potiče od svilene bube Antheraea assamensis, čini je posebnom to što se proizvodi samo u Asamu, Indiji.

Ima prirodnu zlatnu boju, koja varira od svetlo zlatne do duboko žute boje, i poznata je po svojoj izdržljivosti i sjaju, zbog čega se učestalo koristi za venčanu odeću i druge odevne predmete za posebne prilike, ali se koristi i za izradu tradicionalne indijske odeće, poput sarija.

Proizvodnja muga svile je proces koji zahteva puno rada i različitih faza. Prvo se svilene bube uzgajaju u kontrolisanom okruženju dok ne ispletu čaure oko sebe, a potom ih sakupljaju i kuvaju kako bi se ubile bube, dok se svilena vlakna labavo uvezuju.

Muga svila je izdržljiv materijal koji može trajati generacijama ako se pravilno održava. Deo je asamske kulture već vekovima, i smatra se simbolom bogatstva i prosperiteta.

Ipak, proizvodnja Muga svile je ograničena zbog specifičnih zahteva svilene bube i stabala kojima se hrane, što je čini retkim i skupim materijalom.

Svila Bela Tkanina

Ahimsa svila – proces nenasilne proizvodnje

Ahimsa svila je tip svile koji se proizvodi bez nanošenja štete svilenoj bubi. Čaure se puštaju da završe svoj životni ciklus, a vlakna se izvlače tek nakon što svilene bube i to najčešće vrste Bombyx mori, napuste čauru.

Proizvodnja uključuje i druga etička razmatranja, kao što je osiguranje pravednijih plata za zaposlene, kao i sigurnih radnih uslova za sve uključene u proces.

Iako proizvodnja ahimsa svile raste u popularnosti, ona i dalje predstavlja samo mali procenat ukupne industrije proizvodnje svile, jer može biti skuplja od tradicionalne svile zbog dodatnog rada i potrebnih resursa, ali je veoma cenjena zbog svog kvaliteta i lepote.

Ima jedinstvenu teksturu i pad materijala koji se razlikuje od mulberry svile i ovaj tip se često koristi u odeći, modnim dodacima i tekstilu za kuću od strane ljudi koji su zabrinuti za dobrobit prirode i samih svilenih buba, ali i drugih živih bića uopšteno.

Tusar svila – divlja i teksturisana vlakna

Tusar svila je poznata i kao divlja svila jer potiče od divlje svilene bube Antheraea mylitta, koja se za razliku od domaćih svilenih buba uzgajanih u kontrolisanom okruženju i hranjenih strogo definisanom ishranom od dudovog lišća hrani raznovrsnim lišćem, uključujući hrast, kleku i brezu.

Rezultujuća svilena vlakna su grublja i sa izraženijom teksturom u poređenju sa tradicionalnom svilom, koja se visoko ceni u tekstilnoj industriji.

Zbog svoje jedinstvene teksture i prirodno zlatne boje tusar svila je našla svoje mesto u visokoj modi, kreaciji sarija, šalova i drugih tradicionalnih indijskih odevnih predmeta, ali se upotrebljava i za izradu tekstila za domaćinstvo, poput zavesa i presvlaka za nameštaj, zatim u tapacirungu i ukrasnim predmetima za dom.

Jedna od prednosti ove varijante je njena izdržljivost u odnosu na druge tipove, što je čini popularnim izborom za proizvode koji će biti često upotrebljavani ili nošeni.

Dodatno, sa obzirom da se ovaj tip bube ne uzgaja komercijalno u velikim količinama, smatra se održivijom i ekološki prihvatljivijom alternativom u odnosu na tradicionalnu svilu.

Tusar svila se takođe naziva “mirnom svilom” ili “ahimsa svilom” zbog toga što se dozvoljava svilenim bubama da se prirodno izlegnu iz čaure, umesto da se kuvaju zajedno sa mojcima kako bi se izvukla svila, što se radi kad je u pitanju mulberry svila.

Svila Caura Buba

Eri svila – bež boje ekološki održiva varijanta

Eri svila dolazi od svilene bube Samia cynthia ricini, koja se nalazi na severoistoku Indije, takođe u Kini i Tajlandu.

Zanimljivo je to što većina proizvodnje različitih vrsta svile se smešta u Kinu, i time se u početku pravila veza sa Evropom, pa tako kineska svila čini 80 odsto na globalnom tržištu, dok je indijska svila druga po kvantitetu i zauzima 13 odsto tržišta, zatim je zastupljena japanska svila i ruska svila u malim procentima.

Kao i tusar svilu i ovaj tip nazivaju mirnom svilom, jer se moljac ne ubija prilikom sakupljanja svilenih vlakana. Umesto toga, se prirodno izlegu, što znači da su svilena vlakna kraća i grublja nego kod dudove svile.

Međutim, to takođe čini eri svilu ekološki prihvatljivijom i održivijom alternativom najučestalijem tipu svile, jer se ne nanosi šteta živim bićima u procesu proizvodnje.

Eri svila se često koristi za šalove, jastučne navlake i druge tekstilne proizvode za kuću, kao i izradu različitih odevnih predmeta, uključujući šalove, marame i jakne, ali i u kombinaciji sa drugim materijalima, recimo haljine od čipke i svile.

Takođe se upotrebljava za proizvodnju dekoracija za dom poput zavesa i jastučnih presvlaka, jer ima prirodnu bež boju, što je čini idealnom za bojenje prirodnim bojama.

Takođe je poznata po svojim termalnim svojstvima, što je čini popularnim izborom za zimsku odeću. Tkanina ima teksturu sličnu vuni i toplija je od tradicionalne svile, pa je praktičan izbor za hladne klime.

Paukova svila – skupocena i fleksibilna materija

Paukova svila nije tehnički tip svile koji proizvode svilene bube, ali je prirodno vlakno koje je jače i fleksibilnije od bilo koje druge vrste svile. Proizvodi ga pauk kako samo ime i govori, a koristi se u proizvodnji visokokvalitetnih tekstila.

Paukova svila je redak i skupoceni tip svile koji se ne koristi široko u komercijalnoj proizvodnji. Poznata je po svojoj čvrstoći i elastičnosti te ima potencijalne primene u medicini i aeroindustriji.

Mesto za najređi oblik svile je ipak odneo tip – lotusova svila, kreiran od vlakana cveta lotusa, koji se uzgaja u prirodnim močvarnim područjima bez upotrebe hemikalija ili đubriva.

Takođe moramo napomenuti još jednu retku vrstu. Morska svila se pravi od svilenkastih vlakana proizvedih od određenih vrsta mekušaca, posebno od mediteranske školjke!

Svila Materijal Tkanina

Sirova svila i vrste tkanja svilenih vlakana

Sirova svila je tkana od neobrađenog prediva koje sadrži sericin, proteinski sekret iz svilene bube, sakupljen direktno iz čaure. On se uklanja nakon obrade sapunom i kuvanjem da bi se dobila čista svila, stoga se svila koja sadrži sericin naziva sirova svila, a ne naravno kuvana svila od koje je izrađena taft svila recimo.

U svom najprirodnijem obliku, prediva su prilično neujednačena i to daje tkanini blago grubu, ali glatku teksturu sa sjajem i naziv sirova svila.

Danas su dostupni razni modeli haljina od sirove svile, uključujući svečane haljine od sirove svile.

Sa druge stane, japanska svila pod nazivom tsumugi se kreira putem kombinovanja sirove i reciklirane svile!

Brušena svila plišane teksture

Brušena svila se postiže laganim četkanjem tkanine finim žičanim četkama, što podiže vlakna i stvara meku, plišanu teksturu. Ova tekstura se može proizvesti kada je u pitanju dudova svila, ali i kod divljih tipova svile.

Postupak četkanja ne menja osnovna svojstva svile, kao što su sjaj, izdržljivost i hipoalergijske karakteristike, međutim može da ugrozi dugotrajnost, pa će kompleti od sirove svile biti izdržljivji za nošenje nego oni obrađeni tehnikom brušena svila.

Saten svila ili svila saten glatke površine

Sa druge strane neki materijali se zbog svog identičnog izgleda nekad i mešaju za svilu, recimo kao na primer saten, a razlika između ova dva materijala je to što je svila tkana od prirodnih materijala, za razliku od drugih satenskih tkanina, kao što je poliester saten.

Dok je svila saten vrsta tkanine napravljena od svilenih vlakana koja su tkana pomoću satenskog tkanja, tehnike koja proizvodi glatku i sjajnu površinu na jednoj strani tkanine, dok je druga strana tamnija i manje sjajna.

Specifična naborana krep svila

Kao i kad je u pitanju saten svila korišćenjem specifične tehnihe u obradi svile dobijamo krep svilu izrađenu uz pomoć visoko uvijenih prediva, koja se onda pri tkanju vrte u suprotnom smeru, što stvara naboranu površinu.

Varijanta svile koja se koristi u određenom proizvodu zavisi od namene i željenog kvaliteta. Od visoke mode do tekstila za domaćinstvo do specijaliziranih primena, sposobnost svile i njenih jedinstvenih svojstava čine je vrednim i traženim materijalom.

Želimo vam uspešnu kupovinu i odabir vrste svile idealne za sve vaše potrebe, bez obzira da li je veganska svila, brušena svila ili Armani svila, jer postoji varijanta idealna za svaku osobu, ali treba biti obazriv i prepoznati razliku između prave i lažne svile.